Cred ca ti s-a intamplat si tie la un moment dat sa incerci sa spui ceva, iar interlocutorul tau sa nu te lase sa exprime ce vrei - vorbind peste tine ca si cum nu te-ar auzi si nu te-ar vedea ca vrei sa spui ceva. Ei bine, si eu cred la fel ca acestora le lipseste ceva din bunul simt! Nu e cazul sa judecam prea aspru pentru ca sunt sigur ca printre altii si ei vor citi si o sa isi ia cateva momente sa se gandeasca la asta - si mai mult - o sa incerce sa schimbe lucrul acesta!
Daca iti place sa asculti - ai numai de castigat, ai sansa sa cunosti mult mai multe fata de cel caruia ii place doar sa vorbeasca... cel care doar vorbeste si nu asculta isi impartaseste gandurile si nu ramane cu nimic, pe cand, un ascultator din fiecare moment de ascultare poate sa adune cate ceva din experienta vorbitorilor.
Daca vorbesti, ar trebui sa transmiti niste informatii. Lucru pe care majoritatea gurilor sparte nu prea il fac. Ori se repeta, ori vin cu chestii absolut neinteresante pentru receptori... Daca vorbesti mai mult decat este necesar sau repeti ceea ce deja stiu, atunci risti sa iti plictisesti auditoriul si sa fi catalogat "vorba lunga". Asta in cel mai fericit caz. Se stie despre "vorbitori" ca sunt extravertiti, au multi prieteni dar foarte rar prieteni adevarati. Asadar, daca te afli in aceasta categorie sau doar tinzi catre ea, am sa te rog sa incepi sa mai si asculti, iti promit ca nu o sa-ti para rau!
Daca iti place sa asculti mai mult decat sa vorbesti atunci avantajul tau este ca de obicei esti mai bine informat. Pe de alta parte daca esti prea tacut inseamna ca faci parte din temperamentul celor introvertiti care de regula au putini prieteni dar cati sunt sunt "pe bune".
In viata nimic nu e bun in exces daca este prea mult sau prea putin. Totul trebuie sa fie cu o limita superioara cat si inferioara. In acest caz nu e bine nici sa fii gura sparta dar nici foarte tacut - niciuna nu te avantajeaza!
Asadar , dragii mei, deschideti-va bine urechile inainte de a vorbi: