De ce sa donez sange?Fii Erou!
 Te-ai gandit vreodata sa donezi sange? Hai sa-ti prezint cateva lucruri despre acest fapt minunat pe care ai putea sa-l faci in orice zi lucratoare pana la orele pranzului (probabil unele centre lucreaza si in weekend). Daca te temi deca ai putea sa contactezi vreo boala de pe acolo, poti sa iti scoti asta din minte pentru ca pentru fiecare persoana se folosesc ustensile desigilate la locul cu pricina. Pentru a putea sa verifici daca te incadrezi pentru a dona, am sa enumar principalele conditii dupa cum urmeaza:1.   Varsta intre 18 – 59 de ani femeile, 18 – 60 de ani barbatii
2.    Greutatea peste 58 de kg pentru femei şi 60 kg pentru barbati, nu mai mult de 100 kg. La examenul clinic si biologic sa nu se prezinte persoanele cu următoarele probleme:
 •         – Hipertensiune / hipotensiune arteriala;
 •         - Interventii chirurgicale mai recente de 1 an
 •         - Extractii dentare si orice interventie stomatologica efectuata în urma cu 6 luni
 •         - Tatuaje, gauri pentru cercei efectuate mai recent de 1 an
 •         - Boli dermatologice: psoriasis, vitiligo, herpes
 •         - Anemie, sarcini, alăptare, menstruaţie (7 zile după menstruaţie)
 •         - Boli cu transmitere sexuală: HIV, sifilis
 •         - Dioptrii mai mari de minus 4 (miopie forte)
 •         - Viroze, TBC (indiferent la ce vârstă a debutat)
 •         -  Alcoolici

 Daca te incadrezi si doresti sa faci acest lucru, sa-ti mai spun cateva chestii pe care ai vrea sa le stii privitor la regenerarea sangelui. Deoarece avem un corp grozav -pentru care ar trebui sa fim recunoscatori, sangele se reface din punct de vedere cantitativ in 48 de ore, iar calitativ in aproximativ 3-4 luni. Din propria experienta pot sa spun ca nu am simtit absolut nimic imediat dupa ce am donat cei 450 ml… doar dupa cateva ore am simtit o oarecare stare de moleseala, nimic special. In perioada imediat urmatoare este recomandat sa consumi multe lichide pentru a ajuta organismul sa-si reface cantitatea de sange donata. In ziua urmatoare esti nou nout cu un sentiment placut pentru fapta “comisa”.
Ca sa raspund si la intrebarea din titlu - "De ce sa donez sange?" am cautat cateva motive pentru care ai dori sa faci acest act de altruism. In afara de faptul ca te vei simti util, ai bineinteles si niste beneficii:
 1.  .  Nu se stie niciodata cand vei avea si tu nevoie de sange, se va tine cont daca esti donator;
 2.    Este sanatos sa lasi din cand in cand sangele sa se regenereze. Daca femeile sunt privilegiate in acest sens, barbatii nu sunt :D ;
 3.   .  Ai o zi libera de la munca, sau, daca esti student, de la facultate;
 4.   . Ti se acorda bonuri de masa in valoare de 60 – 70 ron (asa era anul trecut);
 5.   .  Se acorda 50% reducere pentru abonamentul pe transportul in comun;
 6.   .  Daca nu stii ce grupa de sange ai, o vei afla in cateva secunde;
 7.     Beneficiezi de cateva analize ale sangelui;
 8.   .  Donatia ta poate reprezenta salvarea unei vieti. Ce poate sa fie mai placut decat sa stii ca ai salvat o viata?


Din cate stiu, este nevoie permanent de sange, asa ca, ai putea sa iti iei inima in dinti, sa o duci la cel mai apropiat centru de transfuzie pentru a bate cateva minute pentru pastrarea altei vieti. Tu cand mergi sa donezi sange? Amanarea duce de cele mai multe ori spre inca o amanare ce conduce apo spre nefinalizare, insa tu nu vei amana, pentru ca iti place sa iti respecti cuvantul. 
Daca esti din Brasov, poti merge la centrul de transfuzie de pe Victor Babes pentru a infaptui fapta faptuitoare. Daca prin acest articol voi reusi sa ajut cel putin o persoana sa se decida cu privire la donatia de sange, acesta si-a atins scopul.
Daca am reusit cel putin sa te pun pe ganduri, am sa te rog sa lasi un comentariu in care sa imi spui ce te retine sa faci acest lucru, sau daca te-ai decis si ai gasit de asemenea si alte beneficii, sa ni le spui si noua.

Cu mult drag, Adi
  

@Pascu Adrian

1 comentarii:

EvoIT on decembrie 02, 2012 spunea... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Am donat si eu sange acum 5 6 luni si sincer sa va spun.. ca m-am simtit oarecum bine, nu fizic... sufleteste.

Trimiteți un comentariu

Scrie aici ce te apasă...!?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Trebuie sa asculti. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com