Iluzia controlului lucrurilor   Credințele iluzorii cu privire la pozitivitatea eului sunt însoțite de o credință exagerată în propria capacitate de a controla mediul. Ellen Langer (1977) a pus în evidență aceasta iluzie de control în câteva experimente asupra comportamentului în jocurile de noroc. Ea a constatat, de pildă, că subiecții care au ales pentru ei înșiși un numar de loterie cer, în medie, atunci când li se propune să-și vândă biletul de loterie, un preț de patru ori mai mare decât cei al căror număr a fost ales de experimentator. Subiecții din primul grup se comportă în mod evident ca  și cum ar putea controla evenimentele. 

   Deși cunoașterea acurată a relației dintre acțiunile proprii și rezultatele în mediu ale acestor acțiuni pare esențiala pentru o funcționare eficientă, indivizii supraestimează măsura în care acțiunile lor produc evenimente în mediu. 
   

inspirat din: Stefan Boncu – Psihologie sociala

@Pascu Adrian

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Scrie aici ce te apasă...!?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Trebuie sa asculti. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com