Cred ca noi romanii, suntem printre cel mai spagar popor din lume... daca ai nevoie de ceva, dai "o atentie" si se rezolva. Vrei sa-ti iei permisul de conducere si esti prea emotiv pentru proba practica? la noi se rezolva! daca esti mai greu de cap si nu poti sa inveti pentru sala, trebuie sa scoti ceva mai mult din buzunar dar tot se rezolva... vrei sa scapi de acuzatii, dai o atentie cui trebuie si iar se rezolva.
Te prinde politia ca transporti marfa fara acte? dai un ban si ai plecat mai departe! Vrei sa treci la vama cu ceva marfa de contrabanda? e greu sa gasesti un vames care sa nu ia mita. Vrei sa mergi la doctor, pentru ca esti asigurat...? nu te duce daca nu ai bani pentru toata lumea (asistente, infirmiere, si mai ales pentru doctor), altfel risti sa fii tinut pe aspirina sau paracetamol (dupa caz). Spun asta din propria experienta! Unii iti cer de la obraz, altii nu pot sa refuze, ca pacientul daca da ceva, "da din inima" (adica din imprumut), si altii (extrem de rari), nu vor sa ia niciun ban, pentru ca au salariu.
Cu totii am trecut cel putin printr-unul din exemplele de mai sus, insa majoritatea dintre noi am trecut prin mai multe. Asa am fost invatati, asa facem. Se intampla adesea sa acuzam pe cei care iau mita, dar oare noi nu facem parte din acelasi sistem? ca aia sa poata lua mita, cineva trebuie sa le dea, nu? Si daca am face un exercitiu de sinceritate, fie si numai pentru noi, am realiza ca foarte multi dintre noi am lua mita, mai ales daca am fi siguri ca nu putem sa fim prinsi! :)
Am cautat pe google sa vad care este salariul unui medic rezident, si am ramas uimit sa aflu ca dupa 6 ani de CARTE (unde nimeni nu termina daca nu are niste baze solide), acesta castiga undeva in jurul a 800 roni, si ceea ce m-a surprins si mai mult este ca salariul unui asistent medical e ceva mai mare de atat (dupa doar 4 ani de studiu). Daca dupa 6 ani de munca, castigi numai 800 roni, cum sa nu iei mita? ma rog, "atentie", sau cum vreti voi sa o numim...
Nu stiu daca mai are rost sa va amintesc ca salariul unui sofer de parlamentar poate ajunge până la 2.500 de roni, sumă pe care un profesor cu gradul 1 o poate câştiga numai după 25 de ani vechime, sau ca o femeie de serviciu din aeroportul Cluj castiga vreo 3000 roni... Dar ne mai mira ceva in tara asta? Romania este, mai mult decat SUA, tara tuturor posibilitatilor!
Suntem intr-un cerc vicios, din care ne este greu sa iesim, pentru ca, desi multi dintre noi suntem "nemultumiti", ne folosim de acest sistem bolnav, si dam mita ori de cate ori avem ocazia; fie ca ni se impune, fie pentru ca vrem un loc mai bun. Ne complacem, si mizeria in care ne scaldam este parte din viata noastra!
Nu cred ca este sanatos sa aruncam vina de la unul la altul, prima oara ar trebui sa ne uitam in oglinda sa ne vedem pe noi insine. Daca treaba iese bine, toti isi trag laude, daca iese rau, nimeni nu a facut nimic. Daca cei care iau mita, sunt doar niste exceptii, atunci ar fi fost demult dati jos din functie, insa cum toti suntem o apa si-un pamant, nu are ce sa se schimbe! Ca sa nu spuneti ca vorbesc aiurea, o sa vin cu un exemplu: imi aduc aminte ca anul trecut, am intrat in tara prin Arad; ascultam la radio ca un echipaj de politie fusese "parat" ca ia mita, si ca tocmai fusese schimbat... La un moment dat ajungem fata in fata cu noul echipaj de politie care ne opreste si ne intreaba de rovinieta. Cum nu avusesem timp sa cumparam, pentru ca abia intrasem in tara, o doamna politista ne informeaza ca amenda e 500 roni plus retinerea talonului parca, si pleaca la alta masina oprita; Dupa scurt timp, aceasta revine si cu 10 euro ne lasa sa plecam. :)
Cam asa se rezolva treaba in Romania. In aceasta tara, aproape oricine si orice este de vanzare...
10 comentarii:
mita nu exista numai la noi. problema e ca la noi dai mita pentru orice, si chiar nu exagerez cand spun orice. de schimbat, ca sa schimbam ceva, ar trebui sa schimbam mentalitatea oamenilor, a tuturor, caci cu o floare nu se face primavara. pentru ca legile le schimbam degeaba, daca cei care le aplica, le aplica preferentiat, in functie de cine, cat da.
daca ne schimbam mentaliatatea nu mai suntem romani ; ne pierdem identiattea :D de asta mi-e frica cel mai tare :)
si stai, ca deja ft multi sunt prinsi ca iau mita!
adevarul ii ca, asa ii, in ro, cu mita se rezolva tot!
La noi spaga e lege. cat despre salariile nu doar insuficiente, ci nedrepte, e un alt punct dureros. Nu stiu cum am putea parasi cercul asta vicios sau sa-l frangem. Eu am incercat pe cat posibil sa evit sa dau spaga. dar altii din jurul meu nu concep sa nu dea spaga pt a fi tratati preferential. Am avut intr-adevar de suferit pt ca nu am cotizat, dar din fericire problema s-a rezolvat apoi de la sine.
OFF In legatura cu comentariul tau la mine pe blog. Am activat permiterea comentariilor cu nume si adresa.Multumesc pentru sesizare,a fost constructiva.
ON Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.Cum spunea si adyflorin spaga exista cam peste to, in toate tarile.Problema este ca la noi se cam exagereaza cu asta.Cred ca asta e o problema mare a tarii noastre.
Cand mergi la spital si la femeile care sterg pe jos trebuie sa le dai macar 10 lei :-j tot din proprie experienta o spun!
hm da... si acum o sa pun o intrebare celebra: cine nu ar lua mita, sau mai bine zis, cine nu ar accepta o atentie daca ar avea ocazia?:P
a, si despre salarii nu zic nimic... nu degeaba medicii nu se prea casatoresc, trebuie sa stea la mami si tati pana pe la vreo 35 de ani pana sa isi pot plati o chirie:))
pacat..dar asta este :)
Spui ca se face carte in universitatea de medicina. Se facea. Da, o termina MULTI care au dat spaga. Vezi cazul din presa britanica unde o rezidenta nu stia sa ia pulsul unui pacient si... terminase medicina in Ro. Ce carte o fi facut, nu stiu.
Da, sunt unii cara zbarnaiie cartea de medicina - si consider ca toti meritam un medic ca acestia. Dar crede-ma, ca am dat peste medici care stiau mai putine despre ultimile tratate de specialitate decat mine, pt ca scoala universitara romaneasca preda unele lucruri invechite cu 30-50 ani, iar studentul..nu a fost curios nici macar sa citeasca in plus.
Mie salariile nu explica mita. Nici macar nu o scuza. O sa iti prezint alternativa occidentului.
1. USA. Ca sa incepi facultatea de medicina in USA, trebuie sa mai ai una inainte (bine, un colegiu, de 3 ani). Cine termina si incepe rezidentiatul, face 2-3 garzi pe sapt, o parte locuiesc in spital/in camine de rezidenti. Unii au suport financiar din familie, unii au facut credit sa plateasca INCLUSIV studiile, cu returnare a ratelor incepand cu ... 5 ani de rezidentiat. Daca relatarile cazurilor din presa(internationala) nu te multumesc, uita-te la filme americane, o sa vezi rezidenti care stau cate 3-4, unii temporar stau in spital, si fac... 3-4 garzi pe sapt. pt un ban.
2. am intrebat cat ia o asistenta in primul an in occident. In Belgia, a iesit ca ia la brut ...ceva mai mult decat minimumul pe economie. Dar nu cu mult peste(asa ca ele vin la munca cu bicicleta, stau in chirie cate 3-4 pers.) si fac garzi pt 100-200 euro in plus.
In Romania, un rezident ia de la 800 roni in sus. Plus garzile(cele de weekend sunt mai scumpe, difera si de specializari etc).
Mai exista si alternativa privata etc. Greul e pt primii ani, dupa 2 ani incep sporurile ca angajat de stat etc; iar in perioada asta au acces la camin pana isi termina rezidentiatul.
Nu e mare diferenta de viata medicilor din occident. Nici acolo nici aici nu o duc pe roze! Eu vad in sistemul asta faptul ca cine nu e motivat cu adevarat DOAR de dorinta de a profesa, ca poate pleca.
Diferenta este ca totusi, in occident isi fac meseria cu simt de raspundere, daca gresesc isi pot pierde meseria, sunt OBLIGATI prin lege sa dea toate informatiile la pacient, si sa fie siguri ca acesta a inteles, si ca simti ca esti respectat ca om.
Deci eu consider ca un medic bun trebuie sa ajunga cu vocatie, nu sa fie motivat financiar. Daca vrea bani din prima zi cand termina facultatea, trece in farmaceutica.
SI acum, ca tot is ofticata pe tema asta (dar o sa imi treaca), as atrage atentia cum iau ei 'atentii' de la firmele farmaceutice; cum sunt motivati sa dea anumite medicamente, cum se prezinta un dr de familie cu copiile de la retete pt calcularea bonusului, cat primeste un sef de sectie pt a propune sa cumpere spitalul un anumit medicament(de la o anumite companie farmaceutica), sau cum sunt motivati medicii sa promoveze vaccinuri/anumite medicamente.
Din pct. meu de vedere, in Romania, problema mai urata e coruptia. la nivel inalt. Si asta afecteaza si viata celor mai mici. Lipsa increderii in justitie, politie, 'alesii', cei care fac praf ministerele, etc. m-a facut sa plec din tara.
Trimiteți un comentariu
Scrie aici ce te apasă...!?