Aceasta este inca o poveste   Si tu locuiesti in Anglia daca… oh Doamne cate sunt de zis aici J. Cate lucruri spun oare ca ai trecut pe aici cel putin. Dupa un an petrecut pe aici, s-au adunat si bune si mai putin bune, evident.

   Si tu ai locuit in Anglia daca la inceput cand mergeai la cumparaturi faceai mereu conversia lira = Ron si cam toate ti se pareau scumpe cu exceptia laptelui si a altor catorva produse.

   Daca si tu ai intalnit romani care de abia stiu sa numere pana la 10 dar o ard in engleza cu tine, probabil si tu ai trecut prin Anglia. Despre romanii care au uitat limba romana inca de pe aeroport, insa din pacate nici in alta limba nu se pot exprima, ar fi multe de spus. Nu stiu exact cum, dar mi-e foarte usor sa recunosc conationalii in diverse circumstante si imprejurari. Spre exemplu am intalnit un roman intr-o sala de fitness. Vine la mine cu o engleza congelata si ma intreaba cate serii mai am. Nu a intrebat chiar asta dar am incercat sa deduc. Il intreb daca e roman si imi raspunde din reflex in romana ca “NU!” apoi incearca din nou sa scuipe ceva in engleza. Nu m-am putut abtine sa nu-i zic: “Mars!”

   Si tu locuiesti in Anglia (Londra) daca in orice autobuz, orice metrou sau tren auzi vorbindu-se romaneste. La un moment dat, in primele mele saptamani in Londra, m-am urcat intr-un autobuz in care in afara de un indian si soferul despre care nu stiu sigur ce natie era, cu totii eram romani. M-am speriat. Si da, m-am gandit la cum se simte un Briton cand observa ca e singurul diferit. E ciudat, nu?

   Si tu ai trecut prin Londra daca ai ajuns sa platesti 600 de lire pentru o camera medie, cu geamuri prin care vantul trece cu pasiune, cu nitica igrasie si o clanta imaginara. Chiar daca a trecut deja un an inca mai fac uneori conversia in lei. Ar veni 35 de milioane lei vechi pentru o camera/luna.

   Si tu locuiesti in Londra daca ai ajunsa sa calatoresti pana la 3 ore pe zi pentru locul de munca. Locuiam in N-V Londrei iar cele mai multe joburi le aveam in E sau S-E. Acum locuiesc in Estul Londrei si din fericire doar pentru 1 saptamana am avut un job in S-V.

   Si tu ai trecut prin Londra daca ti s-a intamplat sa te grabesti de mama focului undeva si atunci cand ajungi la metrou, in fata ta se afla un individ care a uitat sa-si incarce oyster-ul si il incearca incapatanat pana se face coada de 5 metri in spatele lui. Pai mai individule, daca nu ti-ai pus bani pe oyster cum dracului vrei sa-ti deschida portile?

   Atunci cand esti intrebat de unde esti, raspunzi fara sa eziti ca esti din Romania apoi, nedumerit zice:
-          Dar nu arati a roman pentru mine!
-          Cum adica nu arat a roman? Cum arata romanii pentru tine?
-          Pai… nu stiu, total diferit!
Sincer nu stiu daca sa ma bucur sau sa ma supar cand primesc raspunsurile astea. Sa ma bucur ca am reusit sa schimb un pic din impresia proasta in general despre noi romanii sau sa ma necajesc (degeaba) pentru ca un numar destul de mare din pacate au venit in Anglia cu alte scopuri aparte de a munci ceea ce inseamna ca pe de o parte si cei care cred ca romanii sunt altfel, au si ei dreptate…

   Dupa ce spui ca esti din Romania ti se raspunde:
-          Oh, Budapest?
-          Almost there! J

   Si tu ai locuit in Anglia daca ai o cunostinta care dupa ce ia salariul vineri, luni iti cere cu imprumut. Tu ca fraierul ii dai, apoi nu-ti mai raspunde pe niciun numar de telefon. Aaaa, si eventual daca intr-un final dai de el, tot tu esti nesimtit: “Da ce ma? Stateai in banii aia?” Probabil ca astia sunt romanii care au creat o imagine nasoala Romaniei.

   Cam astea au fost frustrarile mele adunate pe-un coltisor de net... cu toate astea, trebuie sa admit ca in multe privinte imi este mai bine decat in a mea tara si ca nu ma gandesc sa plec foarte curand. P.S: Poti completa lista "Si tu ai trecut prin Anglia daca" lasand un comentariu mai jos!

Hai merci ca m-ai citit, 

Adi
@Pascu Adrian

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Scrie aici ce te apasă...!?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Trebuie sa asculti. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com